- Et website med nyttige informationer og gode råd

Platfod, platfodet og platfodethed

Platfod er en fejlstilling i foden, som skyldes at kroppens vægt får muskler og sener til at falde sammen. Platfod er kendetegnet ved, at svangbuen i foden er helt eller delvist faldet udslettet. En platfod ændrer på balancen i foden ved gang, på kan hos nogle give anledning til andre alvorlige problemer i fod og underben. Der ses dog mange eksempler på folk med platte fødder, der lever en fuldstændig uforstyrret hverdag.

Forskellige typer af platfodethed

Man skelner mellem to forskellige typer af platfodethed. Den ene type kaldes den "mobile platfod" og den anden for "rigid platfod". Som navnet antyder, er den mobile platfod bevægelig, det vil sige at man kan opnå en normal stilling med svangbue, når man står på tæer. Den rigide platfod er mere alvorlig, da der ikke opstår en helt normal svangbue, når man står på tæer. Da fodens normale stilling ikke kan opnås, har det betydning for balancen i foden, hvilket kan give anledning til stærke smerter i foden og andre alvorlige problemer på længere sigt, eksempelvis underben, knæ, hofter og ryg.

Hvorfor får man platfod?

Der kan være flere årsager til, at man udvikler en platfod. Det vil i mange tilfælde være arveligt betinget. Det kan også skyldes sygdomme, mangler og svagheder i kroppen, for eksempel at en forkortet akillessene, en svag fodoprettermuskel i foden, polio eller leddegigt. Platfoden kan være også være opstået ved større skader der har givet svære brud eller ødelagt ledbåndene helt i foden.

Hvordan behandler man platfod?

Den bedste måde at behandle platfodethed på, er at få fremstillet og gøre brug af specielle indlæg. Sådanne indlæg retter hælbenet op, og gør at svangen kommer op i normal stilling. Man kan også få lavet skræddersyede sko, men det kræver dog den helt rigtige viden og erfaring, for at opnå et godt resultat. Det er desuden også en lidt dyrere løsning. Har man rigid platfod, kan det i sjældne tilfælde være nødvendigt at foretage en operation.

Nogle mener også, at man kan forebygge platfod gennem en aktiv dag. Genoptræning og træning i form af fodgymnastik skulle kunne styrke svangens muskler og led, og dermed til en vis grad give en normal fod. (Usikker kilde)